Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2024-05-20
Senast uppdaterad 2024-05-27
Alla evenemang

Varför ska jag rösta i EU-valet?

Din röst är viktig! När du röstar väljer du de representanter som varje dag ska fatta beslut som påverkar dig såväl som andra människor i allt från stora, globala frågor till vad som ska hända i ditt lokalsamhälle.

Skåne-turné med författaren Lars Jederlund:

Välkommen på föreläsning med Lars Jederlund i Malmö, Trelleborg och Svedala! 

EU:s medlemsländer samarbetar i en rad frågor, exempelvis inom handel, klimat, miljö, jämställdhet och arbetsmiljö. I juni 2024 är det dags för EU-val igen. Parlamentets viktigaste roll är att tillsammans med ministerrådet stifta lagar inom EU. Det antar också EU:s budget tillsammans med rådet. I EU-parlamentsvalet 2024 röstar vi om hur Sveriges 21 ledamöter i parlamentet ska fördelas mellan olika partigrupper. Ju fler som röstar på ett specifikt parti, desto fler mandat tillfaller dem.

Lars Jederlund är författare och opinionsbildare. Innan valet till EU-parlamentet 2019 skrev han boken ”Ödesvalet: en orosanmälan om ett brunt Europa” och i år är han aktuell med boken ”Hela Europas krig: vår framtid avgörs i Europa”.

Föreläsning 21 maj i Malmö: Mer information.
Föreläsning 22 maj i Trelleborg: Mer information.
Föreläsning 22 maj i Svedala: Mer information.


Varför ska du rösta i valet till EU-parlamentet? 5 anledningar till att din röst räknas!

1. Valet påverkar både dig och andra

När du röstar väljer du de representanter som varje dag ska fatta beslut som påverkar dig såväl som andra människor i allt från stora, globala frågor till vad som ska hända i ditt lokalsamhälle. Vilket typ av samhälle vill du skapa?

2. Om vi inte röstar får vi beslutsfattare som inte representerar oss

Om flera av oss stannar hemma istället för att rösta låter vi andra fatta besluten åt oss, med risken att vi får ledare som inte alls representerar oss.

3. Att rösta är ett sätt att ta ställning i de frågor du bryr dig om

Om du har ett engagemang för en viss fråga är valet ett toppentillfälle att ge uttryck för det engagemanget och bidra till att frågan lyfts mer i politiken.

4. Rätten att rösta har inte alltid varit självklar

Du vet antagligen redan att människor har kämpat hårt och länge för rätten att rösta, i Sverige och resten av världen, men det kan inte understrykas nog. I Sverige infördes allmän och lika rösträtt för kvinnor och män för kommunalvalen år 1918, och för riksdagsvalet 1919, som en följd av den intensiva kamp som förts av rösträttsrörelsen. Vi blev en demokrati tack vare att många människor kom samman och kämpade för allas rätt att bestämma och göra sin röst hörd.

5. Att folk faktiskt röstar är grundstenen för en stabil demokrati

Gå och rösta för att se till att vår demokrati – och därmed vår makt att påverka i både små och stora frågor – står stark och stabil, idag och i framtiden!

Klicka för att läsa hela broschyren. 

Brochyr - 5 anledningar till varför du ska gå och rösta

Supervalåret 2024 – stå upp för demokratin!

I år gäller det. Aldrig tidigare har så många människor samtidigt gått till val som i år, 2024. ”Supervalåret” kan komma att ha en avgörande roll i att antingen vända den antidemokratiska utvecklingen i världen, eller i att ytterligare förvärra den.

För på många håll i världen kommer auktoritära och populistiska ledare till makten genom mer eller mindre demokratiska val med löften om att sätta den egna nationens intressen först. För att sedan långsamt bryta ner demokratiska institutioner – som fria medier, ett oberoende rättsväsende eller civilsamhälle.

Det får också effekter på internationellt samarbete och i att tackla globala utmaningar som klimatkrisen och krig och konflikter.

Mer om Supervalåret