Mellanöstern och Nordafrika
I Mellanöstern och Nordafrika arbetar Palmecentret för att stärka de demokratiska krafterna i regionen, med särskilt fokus på Syrien, Turkiet och Palestina. I samarbeten, både med socialdemokratiska systerpartier och civilsamhällesorganisationer, ligger ett stort fokus på att öka ungas och kvinnors deltagande och möjligheter att göra sina röster hörda och kräva sina rättigheter.2023 var redan innan oktober det dödligaste året för palestinier på Västbanken sedan 2006. Över 700 människor, många barn, dödades av israelisk militär eller extremistiska bosättare. Efter det israeliska valet i november 2022 bildades landets mest högerextrema och religiösa regering någonsin med president Benjamin Netanyahu i spetsen, och den högerextrema regeringen har drivit en allt aggressivare bosättarpolitik. Innan oktober pågick även stora demokratiprotester i Israel mot inskränkningar av rättsstaten.
Den 7 oktober genomförde Hamas sin blodiga attack mot kibbutzerna och de mindre städerna i södra Israel. 1160 människor dödades och 250 civila togs som gisslan, varav över 100 är fortfarande kvar i Gaza. Israel svarade med att inleda sitt urskillningslösa och än pågående vedergällningskrig mot Gaza. Minst 40 000 människor har dödats, 9 av 10 människor har tvångsförflyttats – många flertalet gånger – och civila mål som sjukhus och skolor har attackerats och skadats. Kvarvarande sjukvård är knappt funktionell och mycket av livsviktig nödhjälp har blockerats av Israel. Palmecentrets samarbetspartners som är verksamma på plats är själva utsatta för stora risker, men organiserar sig för att hjälpa befolkningen (läs mer).
Sedan den 7 oktober har också tusentals palestinier godtyckligt fängslats under militära räder. Rörelsefriheten är än hårdare begränsad och arbetslöshet och brist på pengar gör situationen akut för många människor.
I juli 2024 konstaterade den Internationella domstolen, ICJ, att den israeliska ockupationen är olaglig i ett historiskt rådgivande. Domstolen bedömde tidigare i januari det som sannolikt (plausible) att Israel begår folkmord i Gaza och beordrade provisoriska åtgärder för att skydda den palestinska civilbefolkningen, vilka inte har efterlevts.
Palmecentret genomför en särskild insamlingskampanj för att stötta civilbefolkningen i Palestina, samt en namninsamling med krav på att regeringen agerar för att sätta press på Netanyahu, exempelvis genom att verka för att EU:s medlemsländer omedelbart avbryter vapenexport till Israel.
Turkiet har under de senaste åren blivit allt mer auktoritärt, genom ändrade lagar och fängslandet av journalister och politiska meningsmotståndare. 2020 stiftades det exempelvis en antiterrorlag som ger regeringen möjlighet att tvångsförvalta civilsamhällesorganisationer och beslagta deras tillgångar. Inför valet 2023 hindrades det pro-kurdiska och socialdemokratiska partiet Folkens demokratiska parti (HDP) att delta. Erdogan har nu påbörjat sitt tredje decennium som Turkiets ledare, med ett allt hårdare grepp om makten.
Jordbävningen i Turkiet och Syrien i början av 2023 var också en katastrof som drabbade många människor. Flera av våra partners var tidigt ute och gav hjälp till drabbade. Civilsamhällets roll var central i organiseringen av hjälpen då de statliga insatserna brast i det inledande skedet.
Efter 13 år av krig i Syrien lever omkring en fjärdedel av befolkningen i djup fattigdom och en stor del av befolkningen är fortsatt på flykt. Jordbävningskatastrofen har ytterligare förvärrat den socioekonomiska situationen för många människor, likväl som ökade stridigheter inom landet.
I november 2020 bröts vapenvilan mellan den västsahariska frihetsrörelsen Polisario och Marocko. Marockanska styrkor gick in i den så kallade buffertzonen där ingen sidas styrkor får befinna sig enligt avtalet signerat av bägge sidor. Förföljelser av aktivister intensifierades och Västsaharas regering kallade FN att ingripa. Men reaktioner från omvärlden har varit måttliga.
Till följd av det återupptagna kriget möter västsaharier i det ockuperade området ett intensifierat förtryck. Kriget har även kraftigt försämrat levnadsvillkoren för de västsaharier som lever i själv förvaltade flyktingläger i Algeriet. Neddragningar i det humanitära biståndet i samband med coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina förvärrade situationen ytterligare. På grund av en marockansk medieblockad är det också väldigt svårt att bevaka konflikten.
Palmecentret fortsätter att stärka de demokratiska krafterna i regionen, i samarbeten med både socialdemokratiska systerpartier och civilsamhällesorganisationer. Fokus är att öka ungas och kvinnors deltagande och möjligheter att göra sina röster hörda och kräva sina rättigheter.
Palmecentret i Mellanöstern och Nordafrika
Länder: Turkiet, Palestina, Syrien, Tunisien, Västsahara, irakiska Kurdistan, Somalia
Antal partnerorganisationer: 34
Aktiva medlemsorganisationer: ABF, ABF Botkyrka-Salem, ABF Södertälje-Nykvarn, IF Metall, LO, LO Gotland, Marieborgs Folkhögskola, S-kvinnor Stockholm, S-Kvinnor Dalarna, S-kvinnor Västerbotten, SSU, SSU Gävleborg, Socialdemokraterna i Göteborg, Socialdemokraterna i Örebro län, Socialdemokraterna i Uppsala län, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Verdandi Örebro
Andra samarbetsorganisationer: Akademikerförbundet SSR, Anna Lindhs Minnesfond