
Jordbävningen i Sydostasien: Stötta civilsamhället i Myanmar!
INSAMLING | Det är kris på kris i Myanmar. Civilsamhället spelar just nu en viktig roll för räddningsinsatserna efter den katastrofala jordbävningen och för det demokratiska motståndet mot militärjuntans förtryck. De behöver vårt stöd!Efter den katastrofala jordbävningen i slutet av mars är behoven enorma i Myanmar (Burma). Trots detta försvåras räddningsinsatser av militärjuntan som anklagas för att blockera nödhjälp och fortsätta flygangrepp i konfliktdrabbade regioner. Även den kommande monsunperioden riskerar att förvärra situationen dramatiskt då översvämningar och jordskred vanligtvis gör vägar oframkomliga och risken för sjukdomsutbrott ökar när rent vatten och sanitet inte kan tillgås.
Det lokala civilsamhället spelar en avgörande roll. Trots att de själva har drabbats är de viktiga i det aktuella räddningsarbetet. De är samtidigt oumbärliga för att stötta befolkningen i det pågående inbördeskriget och organiseringen mot den våldsamma militärregimen som styr landet sedan kuppen 2021.
Stötta våra samarbetspartners organisering och infrastruktur att kunna fortsätta verka för en demokratisk och fredlig utveckling och samtidigt kunna bistå i räddningsarbetet runt om i landet. Mycket av deras egna resurser går just nu till ett akut räddningsarbete.
Hjälp Palmecentret att stötta civilsamhället i Myanmar!
Organisationer kan välja att ge en gåva på Plusgiro 570-2. Märk gåvan med ”Burma”.
Med din hjälp kan de utveckla och fortsätta med både sin räddningsverksamhet, och sitt arbete mot militärjuntans förtryck. Ditt stöd går till att stötta ett aktivt civilsamhällesarbete med organisationer som står Palmecentret och arbetarrörelsen nära.
Mer om situationen:
Den 28 mars 2025 drabbades Myanmar och Sydostasien av en kraftig jordbävning med magnitud 7,7 på richterskalan. Hittills har över 3000 människor dött och tusentals skadats. Katastrofen orsakade också omfattande förstörelse av byggnader och infrastruktur, särskilt i områdena Sagaing Mandalay och Naypyidaw. I staden Sagaing förstördes mer än 90% av byggnaderna. Fem dagar efter det ursprungliga skalvet kollapsar byggnader fortfarande. Antalet dödsoffer förväntas stiga dramatiskt under de kommande veckorna och månaderna.
Omedelbar hjälp behövs inför den kommande monsunperioden
Internationella organisationer och det lokala civilsamhället har uppmanat till omedelbar hjälp för att förhindra ytterligare humanitära kriser inför den kommande monsunperioden. Uppemot 10 000 – 100 000 människor väntas omkomma till följd av den kraftiga jordbävningen, enligt United States Geological Survey (USGS). Regnen förväntas förvärra situationen dramatiskt. Översvämningar och jordskred kommer göra vägar oframkomliga, vilket försvårar leveranser av nödhjälp till drabbade områden. Tillfälliga skydd som tältläger riskerar också att förstöras av regn och vind, vilket lämnar människor utan tak över huvudet. Dessutom ökar risken för sjukdomsutbrott, som kolera och denguefeber, när rent vatten och sanitet inte kan tillgås.
Civilsamhället i Myanmar spelar en avgörande roll
Efter jordbävningen har hjälparbetet stött på betydande hinder. Militärjuntan har anklagats för att blockera humanitär hjälp till drabbade områden och för att fortsätta med flygangrepp i konfliktdrabbade regioner. Dessutom har räddningspersonal rapporterat brist på utrustning och förnödenheter, vilket förvärrar situationen för överlevande. Internationella organisationer, inklusive FN, har uppmanat till omedelbar och obegränsad tillgång för humanitär hjälp för att lindra lidandet.
Det lokala civilsamhället spelar en avgörande roll i katastrofinsatserna och det akuta räddningsarbetet. De är på plats och kan kompensera det statliga räddningsarbetets stora brister. Lokala organisationer och nätverk har dessutom ofta bättre tillgång till svårtillgängliga områden och ett starkt förtroende bland befolkningen. De kan snabbt mobilisera volontärer, identifiera akuta behov och fördela resurser mer effektivt. Civilsamhället kan också dokumentera övergrepp och hinder i hjälparbetet, vilket är viktigt för påverkansarbete både nationellt och internationellt. De kommer också ha en nyckelroll i ett komplicerat och långt återuppbyggnadsarbete i deras egna samhällen. Risken är betydande att stora delar av befolkningen inte får hjälp, och att demokrati/befrielsekampen samtidigt tappar fart de närmsta månaderna.