Myanmar – vad innebär militärkuppen?
Livesamtal om situationen i Burma/Myanmar 11 mars kl. 16.30Live 11/3 kl.16.30
Den 1 februari i år grep armén (Tatmadaw) makten i en kupp mot Myanmars folkvalda regering. Ett flertal politiska nyckelpersoner arresterades i hastig takt, inklusive landets president Wim Myint och den politiska ledaren Aung Sun Suu Kyi. Samma vecka skulle det nyvalda parlamentet ha sammanträtt för att bekräfta novembervalets resultat genom att godkänna den nyvalda regeringen. Demonstranter runt om i landet trotsar nu rädslan för våld och kräver att militären omedelbart lämnar över makten till de folkvalda.
Februarikuppen reser många frågor om maktdelningen mellan civila regeringen och armén som varit en styrande princip i två decennier. Varför valde armén att nu avsluta maktdelningen som hittills tjänat den så väl? Vilka är konsekvenserna för landets politiska utveckling? Kommer Myanmar att återgå till direkt militärstyre? Militären har lovat nya val, men inte angivit när i tiden det skall ske.
I samtalet kommer Myanmars politik att diskuteras, kvinnors roll i Myanmars motståndspolitik samt vilken roll civilsamhällets organisationer spelar.
I webbinariet medverkar Marco Bünte, professor i Asiens politik vid Friedrich-Alexander Universität i Erlangen-Nuremberg, Jenny Hedström, biträdande lektor, Försvarshögskolan, som forskar om genus och konflikt, kvinnors aktivism och motstånd med fokus på icke-statlig väpnad konflikt i Myanmar/Burma samt Debbie Stothard, generalsekreterare för International Federation of Human Rights (fidh) och koordinator ALTSEAN Burma, Bangkok, som sedan 1996 stöder gräsrotsrörelser i Myanmar som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Samtalsledare Eva Hansson, Forum för Asienstudier, Stockholms universitet.
Datum & tid: 11/3, kl.16.30
Arrangörer: ABF Stockholm, Forum för Asienstudier, Stockholms universitet Olof Palmes Internationella Center
Samtalet sänds på Zoom, anmälan görs här.