Internationell utblick: FN-dagen
Den 24 oktober på ABF-huset i Stockholm. Fri entré! Palmecentrets ordförande Margot Wallström samt Gabriel Wikström, tidigare nationell samordnare för genomförandet av Agenda 2030, deltar bland andra i årets panel.ABF Stockholm, Palmecentret och Stockholms FN-förening anordnar årligen ett gemensamt seminarium för att uppmärksamma FN-dagen den 24 oktober.
När? Torsdag 24 oktober klockan 18.00
Var? Katasalen, ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm.
Fri entré!
Världen är i ständig utveckling. Mänsklighetens beslut och leverne ger avtryck på vår planet, avtryck som berör allt levande. Inom ramen för FN-samarbetet pågår sedan länge olika initiativ för att tackla de olika utmaningar vi befinner oss i och står inför.
2015 antog FN.s generalförsamling enhälligt Agenda 2030 och de globala målen – glädjen var stor och beslutet gav hopp och framtidstro. Sedan dess har mycket hänt, och efter det att världen gick igenom en pandemi har flera större krig och konflikter brutit ut.
Vad betyder dessa krig och konflikter för utvecklingen och de globala målen? Och vilken betydelse och påverkan har den geopolitiska utvecklingen på de globala målen, och på klimatet i synnerhet? Kvällens seminarium kommer att beröra frågeställningar som dessa samt ge perspektiv utifrån Resolution 1325 (om kvinnor, fred och säkerhet), Resolution 2250 (om unga, fred och säkerhet), vad det amerikanska presidentvalet kan ha för betydelse samt hur årets fredspristagare Nihon Hidankyo sätter ljus på kärnvapenfrågan.
Varmt välkommen!
Medverkande:
Essraa Hussein, handläggare Unga, fred och säkerhet, Folke Bernadotteakademin.
Björn-Ola Linnér, professor Linköpings universitet, programchef Mistra Geopolitics.
Margot Wallström, ordförande i Olof Palmes Internationella Center, tidigare utrikesminister och EU-kommissionär.
Gabriel Wikström, fd nationell samordnare för Agenda 2030.
Samtalsledare:
Annelie Börjesson, tidigare ordförande i Svenska FN-förbundet.
Hälsningsord av Maria Appelblom, ordförande, Stockholms FN-förening.