fbpx
Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Den 19 juli gav den Internationella domstolen ICJ ett historiskt rådgivande som bedömde den israeliska ockupationen av Palestina som olaglig.
Publicerad 2024-09-26
Alla nyheter

Frys associeringsavtalet mellan EU och Israel!

Palmecentret tillsammans med 163 andra civilsamhällesorganisationer i Europa och internationellt uppmanar EU och dess medlemsstater att frysa associeringsavtalet mellan EU och Israel i ljuset av den israeliska statens grova människorättsbrott i Palestina.

Utdrag från uppropet:

Den israeliska regeringens brott mot mänskliga rättigheter bryter mot Artikel 2 i associeringsavtalet, som säger att avtalet villkoras genom parternas ”respekt för principer av demokrati och mänskliga rättigheter”.

Vi fördömer otvetydigt alla brott mot internationell rätt, inklusive dödandet av civila, och uppmanar relevanta myndigheter att utreda dem utan dröjsmål.

Vad som sker i Gaza är en ”mänsklighetens kris” enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Israels krig mot Gaza har resulterat i ett massivt antal civila offer, omfattande förstörelse av civil infrastruktur och upprepade tvångsförflyttningar av befolkningen. De flesta sjukhus har bombats och förstörts av den israeliska armén, och medicinsk personal har dödats. Befolkningen i Gaza drabbas av ett enormt lidande, hungersnöd och smittsamma sjukdomar, på grund av kontinuerliga attacker samt den israeliska blockaden av mat, vatten, bränsle, mediciner och humanitär nödhjälp. Barn är bland de mest utsatta grupperna och har särskilt drabbats.

Den 26 januari 2024 dömde den Internationella domstolen, ICJ, att Israels nuvarande agerande i Gaza utgjorde risk för folkmord och beordrade Israel att vidta åtgärder för att förhindra det. Den 28 mars beordrade ICJ återigen Israel att genomföra dessa provisoriska åtgärder. Den 24 maj beordrade ICJ Israel att omedelbart avbryta sin militäroffensiv i Rafah samt öppna gränsövergången för att obehindrat förse nödhjälp. Alla dessa obligatoriska föreskrifter har ignorerats.

Den israeliska regeringens människorättsbrott började dock inte 2023 och är inte begränsade till Gazaremsan. Systematiska och utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter är väldokumenterade under Israels 57 år långa ockupation av det palestinska territoriet och 17 år långa blockad av Gaza, såsom konfiskering av land och resurser samt rasdiskriminering. Det europeiska rådet har upprepade gånger uttryck sin oro över utvidgningen av bosättningar, blockaden av Gazaremsan och användningen av oproportionerligt våld.

[…]

Den 19 juli 2024 avgav ICJ ett rådgivande om de ”rättsliga konsekvenserna av Israels politik och praxis i det ockuperade palestinska territoriet, inklusive östra Jerusalem”. En av dess huvudsakliga slutsatser är att den israeliska ockupationen är olaglig. […] Domstolen betonade vidare att Israel bryter mot FN:s konvention mot rasdiskriminering:s förbud mot rassegregation och apartheid. […]

Sådana allvarliga brott mot internationell rätt och humanitär rätt skulle aldrig ha varit möjliga om det internationella samfundet, inklusive EU, hade ställt den israeliska regeringen till svars för sina handlingar och vidtagit lämpliga åtgärder som svar. Det är dags för detta misslyckade förhållningssätt att ändras.

[…]

Kampanjen riktar sig till alla berörda EU-aktörer, inklusive:

  • EU-rådet (Ministerrådet), som har befogenhet att besluta om att frysa associeringsavtalet. Regeln om enhällighet kan inte vara en ursäkt när EU:s grundläggande värderingar står på spel.
  • EU-kommissionen, som har ansvar att se till att fördrag respekteras och genomförs korrekt, inklusive artikel 2 i associeringsavtalet. Kommissionen måste undersöka och kräva motiveringar för Israels bristande efterlevnad och föreslå lämpliga åtgärder för rådet.
  • Europaparlamentet, som bör använda sin politiska tyngd för att pressa rådet och kommissionen att agera i enlighet med deras ansvar.
  • EU:s medlemsstater, som behöver kräva att kommissionen påskyndar sin utredning av Israels efterlevnad av artikel 2. De är även beslutfattare i rådet och har åtagit som undertecknare av folkmordskonventionen att förhindra och bestraffa folkmord.

[…]

Att frysa associeringsavtalet på grund av Israels brott mot avtalets klausuler om mänskliga rättigheter är inte längre något att diskutera, utan en skyldighet för EU att vara förenlig med sina egna principer och värderingar. Underlåtenhet att göra det skulle innebära att man accepterar det nuvarande tillståndet av djup laglöshet som möjliggjorts av årtionden av straffrihet, och kommer att skapa ett farligt globalt prejudikat.

Signerat av 164 europeiska och internationella organisationer, inklusive civilsamhällesorganisationer i Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Slovenien, Spanien, Sverige och Schweiz. 

Läs uppropet i sin helhet (på engelska), inklusive alla undertecknade:

Läs här!

Ett associeringsavtal är ett avtal mellan EU, dess medlemsstater och ett icke-medlemsland för nära politiska och ekonomiska samarbeten. Det utgör ramverket för samarbetet och är den mest långtgående avtalsformen – till skillnad från samarbetsavtal eller handelsavtal.