fbpx
Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2024-09-26
Alla nyheter

Giftig dubbelmoral i EU-handel

Ny rapport av 117 organisationer i civilsamhället avslöjar en skandal: EU-lagar tillåter produkter som bedöms som osäkra för europeiska medborgare att exporteras till andra länder istället. Från bekämpningsmedel till farliga leksaker.

Barnleksaker med giftiga kemikalier, farliga bekämpningsmedel, engångsplaster och AI som kan användas för dataintrång är enligt lag förbjudna i EU eller hårt reglerade. Förbuden är dock, genom kryphål i lagstiftning, undantagna export och i EU tillverkas fortfarande giftiga och farliga produkter som sedan skeppas från Europa till resten av världen.

117 organisationer, däribland Amnesty International, Greenpeace och SOLIDAR, uppmanar EU att stänga det orättvisa och skenheliga kryphålet och lagstifta så att EU:s villkor gäller – även för export.

– Kombinationen grön omställning hemma och spridning av gifter och skräp utomlands går inte ihop – då gör man skillnad på folk och folk, säger Cajsa Unnbom, som arbetar med rättvis klimatomställning på Palmecentret.

– Självklart ska EU kräva att europeiska företag slutar dumpa produkter som skadar människors hälsa och miljö. Ingen arbetare ska behöva bli sjuk av att tvingas hantera dessa giftiga ämnen,

Läs rapporten här