fbpx
Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Fr.v. Demonstration i Namibia. Foto: Liz Frank, Women's Leadership Centre. | Demokratiprotest i Belarus. Flaggan som hålls upp är den belarusiska röd-vita flaggan som representerar frihet.
Publicerad 2024-09-15
Alla case

Världen över organiserar sig människor för en bättre framtid

Den 15 september markerar den internationella dagen för demokrati. Vi listar exempel från Namibia, Thailand och Belarus där människor hittar sätt att organisera sig för förändring - även under mycket svåra omständigheter.

Över hela världen organiserar sig människor för en bättre framtid, för sina rättigheter och för rätten att leva i ett fritt och demokratiskt samhälle:

Namibia: Klimatprotester blev en global kampanj

I Namibia har Palmecentrets samarbetsorganisation Women’s Leadership Centre sedan 2020 mobiliserat civilsamhället mot oljeborrning i Kavangoregionen, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för både miljön och sanfolket i området.

Det växte till en världsomfattande kampanj och ledde till att det kanadensiska företaget ReconAfrica tvingades bromsa sin verksamhet. I dag är oljeborrningen fortsatt satt på paus.

Läs mer.

Thailand: Motståndskraftig demokratirörelse

I Thailand tvingades det största oppositionspartiet, socialdemokratiska Move Forward Party, att upplösas av landets författningsdomstol i somras. Det är inte första gången det sker, även partiets föregångare upplöstes av domstolen 2020 – vilket resulterade i stora nationella protester.

Men demokratirörelsen i landet har inte gett med sig, utan mobiliserade återigen snabbt för att starta ett nytt parti. Denna gång vid namn Folkets parti.

Läs mer.

Belarus: Kreativa protester trots hårt förtryck

I Belarus har demokratirörelsen gång på gång har hittat kreativa vägar att protestera, och landets regim får arbeta hårt för att försöka tysta dem.

Hittills har regeringen förbjudit: demonstrationståg, folksamlingar, skanderingar, plakat, höjda nävar, applåder (!), till och med den belarusiska flaggans röd/vita färgkombination, då allt detta använts som verktyg i kampen för demokrati. 

Det innebär att det efter konserter är knäpptyst från publiken och att tomtedräkter kan beslagtas av polisen. Sådana absurda yttringar ger dock bara bränsle åt belarusernas frihetslängtan.


Gör mer de­mo­kra­ti – stöd vårt ar­be­te

Ge ditt stöd till människor och folkrörelser som kämpar för demokrati, fred och mänskliga rättigheter. Bli månadsgivare till Palmecentret eller swisha en gåva till 123 24 060 72.