fbpx
Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Meddelande från en av våra samarbetsorganisationer i Palestina. Fotograf bakgrund: Hosnysala
Publicerad 2024-03-04
Senast uppdaterad 2024-10-22
Alla nyheter

Stöd Palmecentrets insamling för ’LIV, FRED och FRIHET’ i Palestina

Människorna i Palestina behöver din hjälp! Stöd Palmecentrets insamling för att hjälpa civilbefolkningen på Gazaremsan och Västbanken genom våra lokala samarbetsorganisationer i Palestina. Insamlingen syftar också till att stödja fredsrörelser i Palestina och Israel.

Befolkningen i Palestina behöver ditt stöd. Ge en gåva för LIV, FRED och FRIHET!

Swisha en gåva

Organisationer kan välja att ge en gåva på Plusgiro 570-2. Märk gåvan med ”Palestina”.


Situationen på Gazaremsan är katastrofal. Minst 40 000* människor har dödats, varav en majoritet är barn och kvinnor. Omkring 1.9 miljoner människor är på flykt utan tak och skydd från de urskillningslösa bombningarna och striderna. Den illegala israeliska blockaden av mat, mediciner och andra förnödenheter leder samtidigt till att människor svälter och dör av sjukdomar. Befolkningen för en desperat kamp för sina liv.

Samtidigt är situationen på Västbanken alarmerande. 2023 var det dödligaste året på flera decennier. Över 700 människor, många barn, dödades under året av israelisk militär eller extremistiska bosättare. Sedan Hamas blodiga attack den 7 oktober har också över 7 000 palestinier fängslats under militära räder. Rörelsefriheten är idag än hårdare begränsad och risken för en upptrappning och ytterligare tvångsförflyttningar mycket hög. Arbetslöshet och brist på pengar gör situationen akut för många människor.

Palmecentret har satt igång en brådskande insamling för att genom våra lokala samarbetspartners och andra organisationer på plats kunna bidra till att lindra den akuta humanitära katastrofen i Gaza, samt stödja arbetet för mänskliga rättigheter, frihet och fred i regionen.

* Den medicinska tidskriften The Lancet har publicerat en artikel i början på juli som uppskattar betydligt högre antal dödade i Gaza (så många som 186 000 människor), exempelvis på grund av att många förväntas vara begravda under rasmassorna och på grund av indirekta hälsoorsaker. Att dokumentera dödstalen blir dessutom allt svårare för myndigheter i takt med förstörelsen.


Hit har stödet gått hittills​

Den här sidan uppdateras regelbundet. 

– Stöd till kvinnor som förlorat sin försörjning. 

Ett exempel på en insats som hittills har kunnat genomföras med hjälp av insamlingen är ett initiativ lett av vår partnerorganisation Democracy and Workers Rights Center (DWRC) för att stötta kvinnor som förlorat sin försörjning i småföretag och kooperativ i Gaza. Under tre dagar anställdes sex kvinnor för att baka 180 kg bröd för Eid som kunde delas ut till fördrivna familjer.

– Sådana initiativ hjälper kvinnor ekonomiskt och hjälper familjer att klara av basbehoven som de inte kan möta, sa Fathieh Abu Amrah, ägare av Al Amals enhet för livsmedelstillverkning, om insatsen.

Fat fyllda med bröd (liknande bagels) till Eid, på ett bord med turig duk

Foto: DWRC

– Matpaket till arbetare och deras familjer som fördrivits från sina hem. 

DWRC fortsätter att mobilisera för att hjälpa arbetare i Gaza. I slutet av juni kunde de förse matpaket till omkring 250 arbetare och deras familjer.

– Aktiviteter och stöd till barn och unga.

Vår partnerorganisation PYALARA bedriver aktiviteter för barn och unga i flyktingläger i Gaza, såsom informella skollektioner, psykosocialt stöd och utbildning i hygien- och säkerhetstänk. Det inkluderar även måltider för barnen.

Eftersom de konstant har tvingats fly och deras kontor har förstörts av de israeliska bombningarna hyr PYALARA tält som ”mobila kontor” för sina aktiviteter.

Barn och en lärare i ett tält i ett flyktingläger. De klappar händerna.

Barn och en lärare i ett tält i ett flyktingläger. Foto: PYALARA

Under sommaren anordnade även DWRC tillsammans med andra lokala organisationer ett sommarläger för barn som fördrivits.

– Barnen i Gaza har lämnats utan utbildning, lek och allt det väsentliga i livet. De har rätt att leva i fred och värdighet, precis som resten av världens barn, sa Mona som är projektledare.

Barn med händerna i luften, lekledare i mitten

Sommarlägret har döpts till ”en glimt av hopp”. Foto: DWRC

– Mjölkersättning till barn och nyfödda. 

Omkring 3800 enheter av mjölkersättning har kunnat levereras till behövande.

Enorm solidaritet

Insamlingen fortsätter och vi har hittills samlat in över en miljon kronor. I början på juni kunde vi göra en stor utbetalning till våra palestinska partners på omkring 600 000 kr. Det var till stor del tack vare insamlingen som genomfördes under årets LO-kongress i maj, där enorm solidaritet uppvisades av förbund, distrikt och ombud.

Ett massivt tack till alla som har skänkt en gåva!

Vill du göra mer? Skriv under vår namninsamling för att Sverige ska höja rösten för att skydda civilbefolkningen i Palestina!

Vi behöver agera tillsammans för att Sverige ska stå upp för internationell rätt.

Jag vill skriva under

 


Allmänt om insamlingen

Flera av arbetarrörelsens etablerade samarbetsparter är verksamma på plats och kan därför bidra med livsnödvändigt stöd till olika grupper. I den rådande situationen är det viktigt att lokala organisationer i civilsamhället engageras och kan agera. De har särskild kunskap och egna nätverk för att få fram hjälpen till personer och grupper med olika behov. Exempel på humanitär hjälp och annat stöd som insamlingen ska bidra till:​

  • Få fram mat, vatten, mediciner och kunna erbjuda tak över huvudet, sjukvård och psykosociala stödtjänster till människor i Rafah och andra flyktingcentra på Gazaremsan.
  • Tillhandahålla juridisk hjälp till fördrivna människor på Västbanken, samt ekonomisk hjälp till arbetare som har förlorat sitt jobb eller inte kan ta sig hem.
  • Erbjuda stöd för att säkerställa att rättigheterna för andra särskilt utsatta grupper som kvinnor, barn och unga respekteras.
  • Stötta palestinier lokalt att organisera sig för att bevaka utvecklingen och kunna förvarna lokalbor för kommande attacker av våldsamma illegala bosättare.
  • Dokumentera händelseutvecklingen och berättelser om vad som händer på marken.

Arbetarrörelsens palestinska samarbetspartners, med familjer, kan också själva behöva stöd för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete. Insamlingen syftar därför också till att kunna erbjuda dem psykosocialt stöd, mediciner och andra förnödenheter vid behov.

Stöd till fredsarbete

Att få till stånd en omedelbar vapenvila är livsavgörande. För att förhindra ytterligare förluster av liv och för att underlätta införseln av livsnödvändigt bistånd. Men konflikten måste lösas på lång sikt för att liknande katastrofer inte ska kunna upprepas i framtiden och för att skapa fred i området. Den illegala israeliska ockupationen måste få ett slut och båda folken måste få leva i säkerhet och frihet. Det kommer kräva politiska lösningar. Insamlingen syftar därför också till att stödja fredsrörelser i Palestina och Israel. Aktiviteter och initiativ som bidrar till samarbete och dialog inom och mellan det civila samhällena i länderna. Särskilt bland ungdomar och kvinnor.


Andra initiativ som Palmecentret stöttat/medverkat till:

24/10-2024: Open Call for Ceasefire and End to Impunity. (Fler än 170 organisationer i upprop med FN:s medlemsstater för vapenvila i regionen och ett slut på straffriheten.)

19/9-2024: European Call: Suspend the EU-Israel Association Agreement. (164 civilsamhällesorganisationer i Europa och internationellt.)

2/5-2024: Israelisk-palestinska fredsnätverket Two-State Coalition i Sverige. Palmecentret står värd.

2/3: Debattartikel i Aftonbladet: Sverige måste öppna stödet till UNRWA igen!

5/2-2024: Call4Peace: Peace Grounded in International Law. (Inför det belgiska ordförandeskapet av EU, 100 tidigare ministrar, diplomater, forskare, folkrättsjurister, fredspristagare – inklusive Palmecentrets ordförande Margot Wallström och fd. generalsekreterare Anna Sundström).

25/1-2024: Internationellt upprop: Stoppa överföringen av vapen! (Gentemot FN:s medlemsstater. I april hade över 250 organisationer världen över anslutit sig till uppropet.)

13/12-2023: Öppet brev till utrikesminister Tobias Billström. (Flera svenska organisationer).

30/11-2023. Skuggrapport om Palestinabiståndet. (Palestinabiståndet frystes av regeringen under hösten och Sida fick i uppdrag att göra en översyn. Sju svenska biståndsorganisationer gjorde parallellt en skuggrapport om biståndets betydelse).

23/10-2023: Open Call for Ceasefire. (Över 800 organisationer världen över, samt mer än 1.4 miljoner människor).