Hur funkar EU – och vad handlar EU-valet om?
Allians för Rättvis klimatomställning ordnar under våren en serie seminarier inför EU-valet den 9 juni. Det första seminariet äger rum den 30 januari i Europahuset eller online. Föranmälan krävs! Seminarierna riktar sig i huvudsak till aktiva inom civilsamhället.Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. EU:s klimatpolitik blir allt viktigare för den svenska klimatpolitiken. Allians för rättvis klimatomställning vill ge aktiva medlemmar i civilsamhällets organisationer ökad kunskap om EU och våra möjligheter att påverka i riktning mot en ambitiös och rättvis klimatpolitik som uppfyller Parisavtalets mål. Under våren arrangeras därför fyra seminarier på temat.
Program 30 januari:
Plats: Europahuset (Regeringsgatan 65, Stockholm) eller online.
Tid: Tisdag 20 januari kl. 11.30-14.00.
11.30 Registrering och lunchsmörgås.
12.00 Inledning.
Hur funkar EU? Europeiska rådet, EU-kommissionens och EU-parlamentets ansvar och roller i EU:s beslutsfattande. Hur kan Sveriges folkvalda påverka EU-politiken?
Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige
Civilsamhällets syn på och möjligheter att påverka EU:s beslutsfattande
Ida Ragnarsson, Concord
Panel och frågestund
- Carl Schlyter, Greenpeace och fd EU-parlamentariker,
- Johan Wullt
- Ida Ragnarsson
13.50 Summering och avslut.
Seminariet kan följas online. Länk skickas ut innan evenemanget till de som anmält sig.
Anmäl dig senast den 23 januari för fysiskt deltagande. För att delta digitalt går det fortfarande bra att anmäla sig.
Palmecentret har varit initiativtagare till en allians med många aktörer för rättvis klimatomställning. Alliansen samlar fackförbund, miljöorganisationer, feministiska organisationer, kulturaktörer, fredsorganisationer m.fl. ARK riktar en kraftfull uppmaning till Sveriges riksdag och regering att under den här mandatperioden agera för en heltäckande och rättvis omställning.