Frihet under attack
Överallt är människors demokratiska fri- och rättigheter under attack, även här i Sverige. I vår globaliserade värld hänger allt samman.Friheten är inte bara i fara – den är under attack. Och hotet mot demokratin finns såväl på hemmaplan som ute i världen.
På det här temat har journalisterna Mats Wingborg och Anna-Lena Lodenius sammanställt texter om högerextrema och auktoritära krafter i Sverige och Europa.
I en första text undersöker Mats Wingborg Sverigedemokraternas sympatier och kopplingar till den ryska auktoritära ledaren Vladimir Putin. Läs den här!
I en andra text i den här serien undersöker Anna-Lena Lodenius hur stödet för Putin ser ut bland högerpopulistiska partier i flera europeiska länder, däribland Frankrike, Slovenien, Ungern och Österrike. Läs den här!
Journalisten Mats Wingborg lyfter den auktoritära utvecklingen i Serbien, Polen och Ungern. Liknande utveckling känns kanske långt borta i Sverige. Men Wingborg lyfter även flera exempel på svenska kommuner där Sverigedemokraterna är med och styr och där partiet har agerat auktoritärt. Exempelvis genom att försöka kontrollera innehållet i kultur och folkbildning och genom att detaljstyra de kommunala förvaltningarna.
”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist” – Olof Palme.
Ta snacket för alla folks frihet
Palmecentret och den svenska arbetarrörelsen stöttar motkrafter runt om i världen som kämpar för allas rätt till demokrati och frihet att jobba och leva som de vill. Vi vill inte behöva ta den kampen i Sverige också.
Ta snacket. På jobbet, med grannen och vid middagsbordet. Försvara tillgången till oberoende medier, ett fungerande rättsväsende, fria kulturyttringar och din egen och andras rätt att organisera sig.
Låt inte auktoritära, högerextrema och populistiska krafter ställa oss mot varandra. Nu är det viktigare än någonsin att vi förenar oss över gränserna för fred, frihet och solidaritet.
Blåser det auktoritära vindar även i Sverige?
1. SD har upprepat visat att de vill dra in rätten till facklig organisering och avskaffa förenings- och yttrandefrihet genom att ta bort och inskränka regionala skyddsombud, fria medier och kultur.
Ex: oberoende medier är en stöttepelare till demokratin, vilket auktoritära krafter tenderar att attackera. På det området vill SD antingen skära ner eller helt skrota public service, på grund av bl.a. anklagelser om propaganda och ”vänstervridning” (detta skriver Mats Wingborg om i rapport för Katalys. Läs den här!).
2. SD driver som andra auktoritära högerpartier i världen, att frihet över livsval ska inskränkas. T.ex. jämställdhet i arbetslivet, rätt till abort och vem du älskar.
Ex: SD står officiellt bakom svensk abortlagstiftning i årets valrörelse, men var trots det enda svenska parti som inte stod bakom Europaparlamentets fördömande av Polens abortförbud 2021. SD:s ledamöter avstod att delta i omröstningen även när Europarlamentet i somras röstade för att fördöma USA:s högsta domstols beslut att häva den nationella aborträtten.
3. Högerradikala och nationalistiska partier i Europa tenderar att försvara varandra, SD är inget undantag.
Exempelvis har företrädare för SD i flera sammanhang försvarat den politiska utvecklingen i Viktor Orbáns Ungern, vilket är ett land som blir allt mer auktoritärt. Exempelvis klassade organisationen Freedom House förra året inte längre Ungern som en demokrati, utan som en hybridregim. Inte heller forskningsinstitutet V-dem klassar Ungern som en demokrati, utan har klassat landet som en elektoral autokrati sedan 2018 – det vill säga länder där politiska val genomförs, men där valen är manipulerade eller det demokratiska utrymmet inskränks för politiska motståndare, civilsamhälle, journalister osv.
Under Orbáns ledning har civilsamhället strypts, regeringen har tagit kontroll över media, rättssäkerhet underminerats genom utplacering av domare lojala mot premiärministern, och den politiska oppositionen kvävts.
4. SD är negativt inställda till demokratibistånd.
Sverige har varit en av de största givarna av demokratibistånd inom OECD:s biståndskommitté. Det vill säga bistånd som går till bland annat människorättsförsvarare, för att stärka civilsamhället, oberoende medier, fria val, etc. SD vill kraftigt sänka målet att en procent av BNI ska gå till internationellt bistånd, vilket också skedde när den nya högerregeringen tillträdde. Men SD har även varit kritiska mot det svenska demokratistödet. I Riksdagsmotion 2020/21:601 föreslår en SD-ledamot dessutom att biståndsmyndigheten Sida helt ska läggas ner och att Sverige ska minska sitt engagemang i FN (detta skriver Mats Wingborg om i rapport för Katalys. Läs den här!).
Läs mer om den aktuella högerregeringens biståndspolitik och hur det drabbar vår verksamhet: ”Sviktande internationell solidaritet”.
Lär dig mer om den globala auktoritära utvecklingen
Demokratin på reträtt - därför ska vi bry oss
Hotet mot demokratin i världen kännetecknas i dag inte främst av våld och kupper. Det stora hotet handlar snarare om en gradvis förändring där sittande regeringar urholkar de liberala och demokratiska rättigheterna. En rapport av Tankesmedjan Tiden, LO och Olof Palmes Internationella Center.
En rapport om de auktoritära ledarna
I en första rapport på temat Frihet i fara djupdyker Mats Wingborg i den auktoritära utvecklingen och lyfter oroande exempel från bland annat Kina, Indien, Ungern och Turkiet.
Civila samhället under attack
I vår andra rapport är det fokus på attacken mot civilsamhället: 87,3 procent av jordens befolkning lever idag i mer eller mindre inskränkta samhällen – vissa är utsatta för repression och hotas, misshandlas och fängslas för att de organiserar sig. Andra lever i fullkomligt stängda samhällen där civilsamhället måste verka under jorden, med risk för att bli fängslade eller mördade.